Pepernoten én liefde rondbrengen...

5 December 2020, 06:38 uur
Den Haag & Regio
mainImage
Wethouder Saskia Bruines en stadsdeeldirecteur Debora Lootsma, Ludo tuitel teamleider eerste klas van de Francois Vatel, Ben Lachhab en twee leerlingen van de school zijn er klaar voor.

Mees den Ouden (13) hoort al maanden de verhalen van moeder Sonja over de Participatie Keuken, de vrijwilligersorganisatie die sinds het begin van de coronacrisis maaltijden uitdeelt aan kwetsbare mensen in Den Haag. En ze besloot dat ze zelf ook haar steentje kan bijdragen. ’

’Ik heb op school voorgesteld om pepernoten te gaan bakken’’, vertelt ze enthousiast. En dus maakten de scholieren van de Francois Vatelschool ruim honderd zakjes pepernoten". 

Wethouder Saskia Bruines en stadsdeeldirecteur Haagse Hout Debora Lootsma vonden dit gebaar van de brugklasser van de vmbo-school zo mooi, dat ze vrijdagmiddag speciaal naar de school in Mariahoeve zijn gekomen om de zakjes symbolisch in ontvangst te nemen.
Moeder Sonja is trots op haar dochter. ’’Het is toch mooi dat zij en haar schoolgenoten dit hebben gedaan voor de ouderen. Het laat goed zien dat je op hele kleine schaal al iets kunt betekenen voor mensen.’’

Sonja is al sinds april betrokken bij de Participatie Keuken. Initiatiefnemer Ben Lachhab richtte de organisatie op met het streven om tijdens de coronapandemie honderdduizend gezonde maaltijden te bezorgen bij kwetsbare Hagenaars. Dat doel is inmiddels ruimschoots gehaald. Maar de Participatie Keuken is ondertussen doorgegaan. Nu tijdens de tweede coronagolf brengen vrijwilligers nog wekelijks steeds vele maaltijden rond bij mensen die zelf niet de deur uit kunnen voor boodschappen, niet voor zichzelf kunnen koken of in een sociaal isolement zitten. Bij het brengen wordt ook altijd even een praatje gemaakt met de mensen die nu tijdens de coronapandemie vaak nauwelijks contact hebben met anderen.

’’Als de coronapandemie voorbij is wil de Participatie Keuken ontmoetingen creëren door eetactiviteiten, zoals community koken waarbij vrijwilligers koken voor kwetsbare stadsgenoten,’’ vertelt Sonja. “Ik geloof dat ieder mens waardevol is. En dat we met elkaar sociale armoede kunnen verminderen als we mensen met elkaar verbinden en hun eigenwaarde laten toenemen. Op die manier krijgen mensen meer regie over hun eigen leven en vergroten we de sociaal maatschappelijke veerkracht.”